eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska ekonomija generalno vraćena na nivo pre pandemije - Putin

RT: Ruska ekonomija generalno vraćena na nivo pre pandemije - Putin
23.08.2021. god.

Ruska ekonomija se približava nivou pre pandemije koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima stranke "Jedinstvena Rusija".


„Praktično, sa izuzetkom nekih stvari na koje stručnjaci treba da obrate pažnju, ruska ekonomija je generalno vraćena na nivo pre krize“, rekao je Putin.

Šef države je međutim primetio da inflacija u zemlji trenutno iznosi 6,5%, što premašuje ciljni nivo od 4%. Prema Putinovim rečima, ruske vlasti preduzimaju adekvatne mere za vraćanje inflacije na planirani nivo.

„Vlada i centralna banka preduzimaju sve potrebne korake za smanjenje parametara inflacije. Imali su zadatak da inflatorne procese vrate u okvir koji bi odgovarao nivou i planovima razvoja naše ekonomije i socijalne sfere“, rekao je predsednik.

Putin je rekao da veruje da je najbolji način da se ekonomija zemlje vrati na predkrizni kurs borba protiv pandemije, koja se može postići vakcinacijom.

„Naravno, takozvana zatvaranja, odnosno gašenje aktivnosti preduzeća, nanela su veliku štetu ekonomiji i stvarnim prihodima građana. S tim u vezi, moramo učiniti sve da prevaziđemo pandemiju. A najbolji mehanizam u ovoj borbi je vakcinacija”, naglasio je on.

Putin je rekao da će se trenutni program vakcinacije nastaviti i da će se njegov ishod "odraziti na ekonomiju, na stvarnoj proizvodnji, na radnim mestima, na opterećenju preduzeća i na prihodima građana".
 
„Na kraju, prihod zavisi od efikasnosti ekonomije, od njenog obnavljanja, modernizacije, od sprovođenja onih planova koji su zacrtani i koji će se sprovesti u bliskoj budućnosti, srednjoročno i dugoročno“, zaključio je predsednik.

Ranije ovog meseca, Ministarstvo ekonomije postavilo je prognozu inflacije za ovu godinu na 5%. Ministarstvo finansija je, međutim, saopštilo da bi inflacija mogla nadmašiti ova očekivanja, kao i ruska centralna banka, koja je nedavno predvidjela da će pokazatelj do kraja 2021. godine dostići čak 6,2%. Potrošačke cene u zemlji već su dostigle 4,6 % povećanja od januara do jula ove godine. Inflacija u Rusiji 2020. godine iznosila je 4,9%, prema ruskoj statističkoj agenciji "Rosstat".

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Vladimir Pesnya / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U oblasti korporativne ishrane, aplikacija Ordera pretstavlja inovativno rješenje u zadovoljavanju potreba zaposlenih. Sa modulima kao što su Topli obrok, Ketering, Restorani, Onlajn Šop, Ordera nudi velike mogućnosti za...


Savetnici bivšeg američkog predsednika razmatraju kazne za nacije koje žele da trguju nacionalnim valutama, preneo je list

Moskva će preduzeti mere koje služe njenim interesima, izjavio je Dmitrij Peskov


Moskva koristi multilateralne formate van kontrole SAD da bi zaobišla ograničenja, izjavio je ministar spoljnih poslova

Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev


Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva


Ostale novosti iz rubrike »